dinsdag 5 januari 2010

Middeleeuwen en de islam

In hoofdstuk I (Over de noodzaak van tuinieren) werd als een van de kenmerken van het middeleeuwen 'Banden met de Islam' opgegeven. Daar staat het volgende: 'De opkomst van de Islam domineert de middeleeuwen en had een diepgaande invloed op de andere wereldgodsdiensten'.

Dit deed me denken aan 2 schitterende reportages 'Morgenland' en 'Das Geheimwissen des Islam'. Beide reportages handelen over de bijdragen van de islamitische wetenschappers & uitvinders aan de toenmalige en huidige wetenschap.

De reportage 'Morgenland' bestaat uit 3 delen.
Het 1ste deel handelt over de gemeenschappelijke wortels van het christendom en de islam, het ontstaan van de islam, de profeet Mohammed (saws) en de Koran.

In het 2de deel wordt min of meer een vergelijking gemaakt tussen middeleeuws Europa en de opbloeiende islamitische civilisatie.
In de Avondland stierven talloze mensen door verschillende ziektes. De ziektes werden gezien als de straf van God en genezing werd gezocht in de kerk, geloof als geneeskunde. Tegelijkertijd heerste in de Oriënt een vooruitstrevende geneeskunde en technologische ontwikkeling.

Geneeskunde:
In Cordoba bevond zich het 1ste ziekenhuizen van Europa waar de Arabische wetenschappers onderzoeken en ontwikkelingen deden op het gebied van de hygiëne, besmettelijke ziektes, pijnstillers en chirurgie. De geneeskundige kennis werd van de Grieken, Perziers en Indiers overgenomen en werd verder ontwikkeld.

Technische ontwikkeling:
600 jaar voor Leonardo Da Vinci en meer dan 1000 jaar voor Otto Lilienthal werd de 1ste poging tot vliegen gemaakt door Abbas ibn Firnas.

De kennis over de productie van papier kwam uit China, maar da arabieren gebruikten nieuwe grondstoffen en nieuwe technieken waardoor de papier de belangrijkste medium van de toenmalige tijd werd.


Deel 3 van die reportage handelt over de conflict tussen de Oriënt en Europa, het Ottomaanse Rijk en over de nederlaag van het islamitische civilisatie.


In de 2de reportage (Das Geheimwissen des Islam) kan men bijkomend zien welke uitvindingen er nog waren (vergrootglas, kluisslot, beker/waterklok, ...) alsook het gevecht om Jerusalem.

De 2 reportages beschrijven het hoogtepunt in kennis van de islamitische civilisatie en de val ervan. De islamitische kennis, verzameld over meer dan 800 jaar, is niet verloren gegaan maar de intellectuele eigendom van geniale wetenschappers werd gestolen. Pas honderden jaren later werden de optekeningen terug gevonden. Europese wetenschappers zoals Leonardo Da Vinci of Galileo Galilei werkten met deze optekeningen.


Het slotwoord van de reportage:
Veel moslims hebben een Minderwaardigheidscomplex tegenover de westerse wereld, omdat ze de prestaties van hun voorouders niet kennen en omdat ze niet weten dat de huidige basis (standaards) op het gebied van optiek, geneeskunde, mechaniek ... zonder de uitvindingen van de islamitische wetenschappers niet mogelijk zou geweest zijn.
Zou het westen op zijn beurt erkennen (toegeven) hoeveel verworvenheden uit de islamitische civilisatie afkomstig zijn dan zouden die twee culturen elkaar meer respecteren.


- - - - - - - - - - - - - - - - -
Morgenland werd uitgestraald door ZDF – TerraX (deel 1, deel 2, deel 3)
Das Geheimwissen des Islam werd uitgestraald door Pro7 – Welt der Wunder (deel 1 tem deel 5)

0 reacties: