maandag 4 januari 2010

Het 'nut' van de gevangenis

Het officiële doel van de gevangenissen was om de maatschappij te beveiligen tegen gevaarlijk geachte individuen, wetsovertreders te straffen, misdaden te verhinderen en de criminaliteit te laten afnemen. De opsluiting dient als straf en zou moeten dienen als afschrikmiddel naar potentiële overtreders toe.

Als wij naar de realiteit kijken dan kunnen wij, zonder enige onderzoek te doen, vaststellen dat de criminaliteit nog groter geworden is – ze heeft nu enkel andere vormen aangenomen (bv internet criminaliteit). De gevangenissen lijken duidelijk geen afschrikmiddel meer te zijn. Wat is de oorzaak? Zij de straffen te mild of werkt het gerechtssysteem niet goed?

Dat de criminaliteit toegenomen heeft kunnen wij zien aan de overbevolkte gevangenissen. Door die gebrek aan plaats worden criminelen – en vooral jongeren – niet opgesloten. Ze lopen verder vrij rond en verzinnen nieuwe misdaden.
Maar geen paniek, het gerechtssysteem werkt wel goed, want, er is een alternatief hiervoor bedacht --> gevangenissen huren in Nederland en tegelijkertijd gevangenissen in België bouwen. Een bijkomend alternatief die minister van Justitie, Stefaan De Clerck, had was gevangenen vervroegd vrij laten.
Dit is toch geen oplossing aan de toenemende criminaliteit noch aan de overbevolking van de gevangenissen.

Voorbeelden dat het rechtssysteem niet goed werkt zijn 'De vlucht van de eeuw' en de zaak Wijffels - waar de daders geen straf kregen omdat ze naar het buitenland verhuisden.

Een ander doel van de gevangenissen is het vergroten van de kans van de gedetineerde op een succesvolle terugkeer in de samenleving, door rehabilitatie. Ik vraag me wel af uit wat die rehabilitatie bestaat? Wordt elke gevangene adequate begeleidt en voorbereidt voor de integratie in de samenleving?

Wat ik persoonlijk oneerlijk vind is dat iemand die veroordeeld wordt voor 10-15-20 jaar op de kosten van de belastingbetaler leeft. Zou het niet eerlijker zijn dat de veroordeelde zelf opdraait voor zijn verblijf en de eventuele materiële schade die hij aan het slachtoffer berokkend heeft? Een mogelijkheid zou zijn onteigening en werk tijdens de opsluiting. Het werk kan dan ook tegelijkertijd beschouwd worden als onderdeel van het rehabilitatieprogramma. De bespaarde belastinggelden kunnen wij aan nuttigere zaken besteden.

- - - - - - - - - - - - - - -
Enkele maanden terug heb ik een massamail gekregen over de 5 sterren gevangenis in Oostenrijk. Aan de hand van de bijgevoegde foto's werd een sarcastische en tegelijkertijd reële vergelijking gemaakt tussen een gevangene en de belastingbetaler.

0 reacties: