maandag 28 december 2009

Tuinieren in de stad

Door de jaren heen werden de steden drukker bewoond. Nauwelijks werd er plaats gelaten voor een groen plekje. Stedsmensen moesten zich verzoen met heel weinig of geen tuin. Voor die die geen tuin hebben, die dus in een appartementsgebouw wonen, hebben nog altijd de mogelijkheid tot een stuk groen via de openbare tuinen (gemeenschapstuin) of beter gezegd ze hebben de park ter beschikking.

Allemaal kennen wij de volkstuintjes, een plaats waar stadsmensen zich terug kunnen trekken om van eigen aangelegde groen(ten) te genieten. Vroeger werden de volkstuintjes uitsluitend gebruikt voor het verbouwen van groeten terwijl vandaag eerder bloemen geteeld worden.
Voor die die geen volkstuintje kunnen huren maar graag tuinieren is er een oplossing, 'urban agriculture' (stedelijke landbouw). Op dakken van stedenshuizen worden functionele groenoppervlaktes gecreƫerd. Op een zeer kleine oppervlakte worden verschillende groeten gekweekte en honing wordt geproduceerd. De redenen voor de aanbouw van dergelijke tuinen zijn verschillend. Dergelijke voorbeelden vinden wijn in verschillende amerikaanse steden, een concreet vorbeeld is stad Chicago.

De mensen weten vaak niet wat in hun eten zit en hoe het eten - de plant - eruit ziet. Ze willen zelf de ingrediƫnten van hun eten bepalen. Om gezonder te eten en om hun kinderen de andere kant van het eten te leren kennen legen ze zelf zo'n dak-tuintje aan.
De eigenaars van Uncommon Gronds restaurant zijn pioniers in het aanbouwen van eigen groeten op de dak van de restaurant. Daarvoor hebben zij reeds verschillende onderscheidingen gekregen als de eerste 'bio-dak-tuin' van USA.

De stedelijke landbouw staat niet alleen voor gezonde voeding en bevordering van het milieu maar het is ook een soort ontspanningsmogelijkheid van het stadsleven.


Daarnaast is er ook Guerrilla Gardening (ook stedelijke landbouw). Dit soort van tuinieren heeft zich ondertussen langzaam over de hele wereld verspreidt. De herkomst van GG is niet duidelijk, hoogstwaarschijnlijk is het overgewaaid uit Amerika.
GG is het aanleggen van planten of een tuin op plekken waar het normaalgezien niet mag. Bijvoorbeeld: een boomsingel of bloembak die leeg is, voetpaden, tuinen van leegstaande en verwaarloosde huizen.... Om confrontatie met de politie te vermijden worden de GG-acties 's nachts gevoerd. In juni 2009 werd in Stad Gent een dergelijk GG-actie gevoerd.

Stedelijke landbouw & Gerrilla Gardening zijn zeker de modernste vormen van tuinieren, tuinieren van 21ste eeuw.

0 reacties: