maandag 28 december 2009

Hekserij in de 21ste eeuw

Het is heel interessant hoeveel filmen en TV-series er zijn die de thema's (zwarte)magie, heksen en tovenarij behandelen. Wij kunnen wel zeggen dat de Hollywood writers hun best doen om ons met het paranormale te entertainen. Voor “alle” leeftijdskategoriën is er iets.

Maar, wat is het dat ons zo fascineerd aan de onverklaarbare wereld van magie, heksen en tovenarij? Waarom zijn de Harry Potter & The lord of the rings boeken/ films zo populair en fascinerend? Is het de macht en het gevecht met/ tegen het kwade? Of vluchten wij graag via en in de fantasie van anderen uit de realiteit?

Enkele voorbeelden van series die ons regelmatig in onze woonkamers betover(d)en:
Sabrina the Teenage Witch haldelt over Sabrina Sepllman, een tiener meisje die bij haar tantes (Hilda & Zelda) woont. Ondanks dat ze half-sterveling is, beschikt Sabrina over magische krachten die ze via opleiding bij haar tantens goed weet om te gebruiken.

Ghost Whisperer: Melinda Gordon heeft de gave om met de geesten van overledenen te spreken. Naast haar antiekwinkel, echtgenoot en kind vindt ze altijd tijd voor de belangen, wensen en zorgen van de geesten die bij haar op verschillende manieren en tijdstippen om hlup vragen.

Charmed handelt over drie heksen, zussen - Prue, Piper & Phoebe, die door een toeval elk tot hun eigen kracht komt (bevriezen van tijd, telekinesis en premonition(visioenen)). Dag in dag uit vechten ze tegen het boze (demonen en tovenaars) die 'The power of 3' wil vernitigen.

De meest interessante serie die ik tegenkwam is Medium. De serie handelt over Allison Dubois die reeds als klein meisje haar gave ontdekt, ze kan met de doden spreken. Ze gebruikt haar gave om samen met de officier van justitie misdaden op te lossen.
Op het eerste zicht lijkt de serie een kopie te zijn van Ghost Wisperer (of omgekeerd) maar dit is het niet. Allison Dubois is een echte medium die ondertussen enkele boeken geschrijven heeft over het hiernamaals en de geesten. Voor het tot stand brengen van de serie fungeert ze als consultant. Sommige verhalen zijn haar verhalen andere zijn het resultaat van de fantasie van de Hollywood-writers.

In de cursus wordt door Freud een gebruikelijke verklaring voor dit 'fenomeen' uiteengezet. Freud maakte een vergelijking tussen heksen en geesteszieken. Tot welke categorie behoort Allison Dubois? Is er een wetenschappelijk verklaring voor haar gaven? Zou het kunnen dat ze hallicunaties heeft of door de duivel bezeten is? Of, iz zij een van de weinigen die over een 6de zintuig beschikken?

Had zij in de 15de – 16de eeuw geleefd dan was ze zeker op de brandstapel terechtgekomen. Ik zelf ben niet overtuigd van haar 'kunnen' maar ik vind het erg interessant hoe de mensen haar zien, naar haar luisteren over de gesten en de dood. Zeker is ze een intelligente en moedige vrouw. Intelligent omdat ze van haar “gave” geld weet te maken en moedig omdat ze zo open erover (“de gave”) spreekt.

0 reacties: