maandag 14 december 2009

... de geschiedenis ...

De geschiedenis wordt gebaseerd op een grote diversiteit aan bronnen zoals geschreven en mondelinge overleveringen. Archeologische onderzoeken spelen ook een belangrijke bron bij het bevestigen, ontkennen, rechtzetten of aanvullen van de reeds bekende feiten.
Alhoewel wij ons eigen geschiedenis niet in een leerboek terug zullen vinden speelt ze een belangrijke rol voor de toekomstige generaties (kinderen). Het is immers belangrijk om te weten wie wij zijn, van waar wij afstammen en hoe onze voor(ouders) zijn/waren.

Georg Wilhelm Friedrich Hegel zei eens: “Geschiedenis leert ons uiteindelijk alleen dat de mensen niets uit haar willen leren“.
Klopt dit wel? Als wij de geschiedenis van Napoleon en Hilter vergelijken, verovering van Russland, kunnen wij degelijk vast stellen dat dit klopt.
1812 vertrok Napoleon met 500.000 soldaten richting Russland om zijn plannen waar te maken, heel Europ veroveren. Door de lage temperaturen hebben zijn soldaten groot honger geleden en aten kadavers. Door tekort aan voedsel kon Napoleon niet anders doen dan zich terugtrekken. Tijdens de heenreis was hij 400.000 soldaten en 100.000 paarden verloren.
Hitler verkeek zich, net zoals Napoleon ruim een eeuw later, op het effect van de extreme winterkoude en de enorme afstanden in Rusland vergeleken met die van westelijk Europa. Toen de Russische winter inviel waren de Duitse soldaten niet voorzien van voldoende voorraden. Duizenden stierven.

Ik betwijfel dat Hitler de geschiedenis van Napoleon's nederlaag niet kende. Daarom stel ik me wel de vragen: Is Hitler koppig geweest en heeft hij zich als een grotere veroveraar gezien dan Napoleon toen was OF heeft hij zich en zijn leger overschat en Russland (het leger en de weeromstadingheden) onderschat?

In hoever is de geschiedenis gemanipuleerd? Klopt wel alles wat wij over grote veroveraars in de schoolbanken geleerd hebben? Ik den van niet. Vele feiten worden weggelaten en worden om politieke redenen anders neergeschreven dan ze zijn. De feiten worden dus degelijk door de historici gemanipuleerd.

De geschiedenis is zeker en vast leerrijk in zover wij ze naar boven halen en eruit leren. Maar, zoals Natascha reeds zei, alvorens we iets kunnen leren uit de geschiedenis moet we ons echt bewust zijn van wat er fout gelopen is, we moeten een oordeel uitspreken.

http://www.weeronline.nl/het-weer-als-cruciale-factor-in-oorlogstijd/3080/0
http://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte
http://nl.wikipedia.org/wiki/G.W.F._Hegel

0 reacties: